59% от гимназистите използват своите дигитални устройства, за да се подготвят за училище

Английска гимназия - гр. Перник

59% от гимназистите използват своите дигитални устройства, за да се подготвят за училище

Това показа запитването, направено по време на обиколката на Samsung и Job Tiger в училищата в Перник, Благоевград и Бургас

Образователната кампания на Samsung Electronics – Trends of Tomorrow за четвърти път приключи обиколката си сред училищата с цел да подготви ученици от цялата страна в техния успешен кариерен старт.

Trends of Tomorrow получи своята обратна връзка от участниците под формата на анкетно запитване. Близо 1200 ученика участваха в лекциите и отговориха на въпросите ни. Най-много гимназисти присъствали на откритите уроци са от гр. Бургас, 14% за ПГМЕЕ и само с един процент по-малко, 13% за учениците от Търговската гимназия. От гимназиите в Перник, учениците на ПМГ ”Христо Смирненски”, отделят най-много време в интернет за списания и вестници, 52%, за блогове – 42% и подготовка на домашни – 39%.

Сред гимназиите в Благоевград, учениците от езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” са на първо място по търсене на информация за университети в интернет – 46%.

Трите най-популярни дигитални устойства, които всички гимназисти имат и използват са лаптоп – 69%, смартфон – 63% и цифров фотоапарат отново 63%. Между три и четири часа дневно е времето, което учениците прекарват в интернет, 89% предпочитат социалните мрежи, а 86% слушането на музика.

За подготовка на училищни проекти 59% от гимназистите използват своите дигитални устройства. 57% процента от анкетираните вече имат опит в търсенето на работа, но едва 22% от всички гимназисти имат CV.

44% от учениците вече оценявят дигиталните умения като изключително важни за тяхната кариерна реализация, а други 33% от присъствалите споделиха, че са обогатили посоките си за търсене на работа. 27% от гимназистте присъствали на открития урок вече са сигурни, че знаят как да изготвят своята автобиография. 36% от участниците в Trends of Tomorrow вече са уврени в познаването на новите тенденции на пазара на труда.

Немска гимназия - гр. Бургас Само за един месец мобилният екип на технологичната компания Samsung и агенцията за подбор на персонал Job Tiger достигна до над 1200 гимназисти на възраст от 15 до 19 години в Перник, Благоевград и Бургас. Trends of Tomorrow пренесе учениците от петнайсет гимназии в дигиталния свят на съвременните технологии и демонстрира колко важно е познаването им за реализиране на успешна кариера.

Друга основна посока на знание, с конкретни практически измерения, застъпена в програмата на откритите уроци беше изграждането на умения за създаване на автобиография чрез изготвяне на онлайн CV във Facebook апликация, съобразено с Европейските стандарти. Експертите от Samsung и Job Tiger завършиха образът на успешния професионалист като посочиха владеенето на чужд език и познаването на пазара на труда за задължителни. Образователната кампания Trends of Tomorrow изнесе своя финален открит урок пред младежи от SOS Детски селища България за да ги подготви, по пътя към техния самостоятелен живот, извън социалната услуга.

„Радвам се, че и този път достигнахме до толкова много ученици. Мисията на Trends of Tomorrow е да образова младите хора за да се реализират в мечтаните от тях професии. Резултатите ясно показват, че сме успели да предадем опита и знанията си в познаването на тенденциите на утрешния ден.” – каза PR мениджърът на Samsung Electronics България, Кристина Щерева.

„Trends of Tomorrow е прекрасна инициатива, която дава практически знания и визия за бъдещето на толкова много млади хора. По време на семинарите настоението и ентусиазма на екипа беше изключително високо. Развълнувани сме от положителната обратна връзка, която ясно показва, че българските младежи са будни и любознателни , а за нас остава удовлетворението, че сме допринесли за сбъдването на тяхното мечтано бъдеще.” – сподели специалистът по човешки ресурси Нели Малакова от Job Tiger

За Samsung Trends of Tomorrow:
Trends of Tomorrow e част от глобалната платформа на Samsung – Hope for youth, която обединява множество програми в подкрепа на образованието на млади хора в цял свят. Тrends of Tomorrow стартира в България през 2011, когато 3 ученика получиха шанса да направят своя първи стаж в едни от най-успешните компании в България. През 2012 програмата имаше конкурсен характер, който в три етапа селектира най-блестящите идеи за бъдещето на 5 различни професионални направления.

През 2013 г. програмата се осъществява в партньорство с Job Tiger и ще обхване 8 града, 40 училища и над 2500 ученика. Първият етап премина през месеците април и май, а вторият – през октомври и ноември. Двама от финалистите на Trends of Tomorrow 2012, Никола и Юлия, които, заедно със своя отбор спечелиха второ място в програмата със своя проект „Нашата блестяща идея, която ще промени IT и инженерните науки” вече доказват, че професионалните успехи могат да са съвсем близо.

Своята награда младежите посетиха обучения, които им помогнаха да стигнат и до НАСА. Те са сред от участниците в проекта „Антигона”, който взе първото място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. През май 2013 Юлия и Никола, заедно с екипа от ученици и учители посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Юлия и Никола – двамата участници в Trends of Tomorrow 2012 успяха да заминат отново с подкрепата на Samsung Electronics. През пролетта на 2013 Никола пътува заедно с екипа на Samsung и Job Tiger, за да разкаже своята история.

Оставете коментар

↑ нагоре ↑