Откриха селище на 8000 години край село Илинденци, община Струмяни

Откриха селище на 8000 години край село Илинденци, община Струмяни - снимка cross.bg

Откриха селище на 8000 години край село Илинденци, община Струмяни

Наши и френски археолози и студенти от Великобритания, САЩ, Канада и Пуерто Рико, приключиха важен етап от археологическите разкопки на раннонеолитното селище в местността “Масовец” край село Илинденци, община Струмяни.

Ръководител на експедицията е Малгожата Кулина от Благоевградския исторически музей. В хода на разкопките са установени доказателства, сочещи, че на това място е имало селище на земеделци отпреди 8000 години.

Керамиката, събрана от повърхността, дава хронологически рамките на обекта от ранния неолит с бяло рисувана керамика до средния неолит, с характерна черна излъскана керамика.

Около рова, от двете му страни, както и вътре са разкрити множество следи от дървени колове. На определена дълбочина по вътрешно продължение на южната стена има наредени големи камъни. Все още не е изяснена функцията на рова, дали е определял границите на раннонеолитно селище или има отбранителна функция имайки предвид и дървена конструкция – палисада. В южната част на селището се разкрива пък каменна стена.Във вътрешно пространство, в близост до северната дъга на рова е разкрита опожарена къща. Досега в нея е намерен голям съд – питос, пещ, фрагменти от глинени съдове. В пръста от къщата са намерени много кремъчни сечива и то основно пробивачи, както и глинени мъниста.

Археомагнитни изследвания на оттухлена глина от жилището дават хронологическата рамка.

Регистрирани са и множество вкопани структури с различен характер. Интересни са и дребни предмети намерени в селището.

Изследванията показват, че обитатели на това селище се препитавали с пшеница и в по-малко количество ечемик. Тяхната хранителна диета включвала леща, грах, диви дренки, сливи, грозде и лешници. Те са отглеждали лен, а в строителство вероятно се използвали иглолистна тиса – рядко срещано днес дърво.

Източник: www.cross.bg

Оставете коментар

↑ нагоре ↑