“Походът на книгите” запознава децата с приказния свят на четенето

Поход на книгата

“Походът на книгите” запознава децата с приказния свят на четенето

От 2 до 23 април ще се проведе “Походът на книгите”, организиран от Асоциация “Българска книга”, Столичната библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Първокласниците от 137 СОУ "Ангел Кънчев" -  Васил и Станислав.

Първокласниците от 137 СОУ “Ангел Кънчев” – Васил и Станислав.

Началото на кампанията съвпада с отбелязването на Световния ден на детската книга, който се чества в цял свят от 1967 г. Инициативата е по решението на Международния съвет за детската книга и е в чест на рождения ден на великия разказвач Ханс Кристиан Андерсен.

Стартът на “Походът на книгите” е в 10 ч. днес в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека, където кметът на София Йорданка Фандъкова ще прочете приказката “Лоената свещ” на Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато великият писател все още е ученик.

Също днес фронтменът на група “Остава” Свилен Ноев ще прочете откъс от своя любима детска приказка на децата от 104 детска градина. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Водещата на “Референдум” по БНТ Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.

На 4 април Милен Цветков, водещ на предаването “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия, ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от “Малкият принц”.

На следващия ден – 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и водещ на “Падащи звезди” по БНТ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ. Малко по-късно през същия ден ководещата на “Падащи звезди” Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина The Castle.

Източник: Детски дневник

Оставете коментар

↑ нагоре ↑