Как е бил изобретен кламерът?

Кламери

Как е бил изобретен кламерът?

Със Съдействието на Windsor
 Всички знаем какво представлява кламерът – парче огъната тел, служеща за закрепване на листове. На пръв поглед това е най-обикновено нещо, но за да се стигне до сегашния му вид е трябвало да мине доста време.

Преди появата на кламера документите се закрепвали с карфици, които обаче оставяли дупчици по хартията, а и хората често се убождали. През 1901г. норвежецът Йохан Ваалер измислил теления кламер и го патентовал. По същото време подобна идея хрумнала и на другите откриватели.

Но първите кламери не били от най-функционалните. При захващането на листовете стърчащият му край разкъсвал хартията и на практика я повреждал повече от карфицата. Създаването на машина за кламери било трудно, а пък ръчното им производство щяло значително да ги оскъпи.

кламери стари През 1899г. един американски инженер изобретил машина за огъване на телта. По-късно машината изработвала кламери с двойна примка, т.е. като днешните. Хората нарекли новия продукт “бижу”, защото не разкъсвал хартията. Тъй като никой не е патентовал кламера “бижу” не е известно кой го е изобретил. Така или иначе, още с появата си на пазара в началото на 20-ти век той станал стандартен модел за производството на кламери.

Днес се произвеждат кламери с разноцветни пластмасови покрития. Така потребителите имат не само по-красив продукт, но и могат да защипват различните документи с различни кламери.

Автор – Windsor

Оставете коментар

↑ нагоре ↑