Ден на земята – 22 април 2013 г.

Ден на Земята

Ден на земята – 22 април 2013 г.

 

На тази дата празникът се отбелязва за първи път през 1970 година в няколко града в  САЩ. В този ден вниманието се насочва към опазването на Земята – наш общ дом. С помощта на вълнуващи послания – видео, музика, различни нициативи, се привлича вниманието върху проблеми и горещи въпроси, свързани със Земята. Всяка година празникът има свое мото – миналата година това мото беше „Да мобилизираме планетата Земя“. Участниците отправиха послание за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност, а тази година отбелязването на този ден ще премине под мотото – „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.

Изменението на климата има много лица…

Мъж в Малдивите е притеснен за  семейството си, поради повишаващото се ниво на морето, земеделски стопанин в Канзас се бори с продължителните засушавания, рибар по поречието на река Нигер отброява намаления улов риба, дете в Ню Джърси остава без дом в резултат на  буря, жена в Бангладеш не може да получи прясна вода поради чести наводнения и циклони.

И те са не само човешки лица…

Те са и полярна мечка в топящите се арктически пояси, тигър в застрашените гори на Индия, китове в бедните на планктон части на Северен Атлантически океан, орангутан в индонезийските гори, застрашени от чести горските пожари и суша … (цитат – http://www.ecomedia.bg)

Оставете коментар

↑ нагоре ↑