Децата искат да им четат повече

Децата искат да им четат повече

Близо 2/3 от децата искат родителите им да им четат повече приказки преди лягане, съобщава Ройтерс. Малчуганите предпочитат, когато заспиват край леглото им да стои мама, а не татко.

Децата на възраст от три до четири години признават, че биха искали родителите им да прекарват повече време с тях с книжка в ръка. Порасналите им другарчета твърдят, че това е любимото им забавление.

 

 

“Резултатите от нашето изследване показват, че традицията за четене на приказки продължава да е източник на емоционална стабилност за децата и мощно средство за интегриране в света около тях”, казва психологът Ричард Улфсън, който провел изследването по поръка на филмовия гигант “Дисни”.

Четенето на приказки е по-предпочитано от гледането на телевизия и видеоигрите, което е изненадващ резултат за съвременните деца, които на практика растат пред екрана.

82% от анкетираните малчугани казват, че приказките за лека нощ им помагат да спят по-спокойно.

Майките се оказват по-умели разказвачи, защото си променят гласа, за да отделят различните персонажи, или пък измислят свои “звукови ефекти”, с които да направят историята по-реалистична, казват психолозите.

“В забързаното ежедневие за родителите е трудно да намерят свободно време и да почетат на децата си. Тези моменти обаче помагат да се изгради по-силна връзка между тях и са от съществена роля за нормалното развитие на малките”, обобщава д-р Улфсън.
Източник: ВЕСТИ.БГ

Оставете коментар

↑ нагоре ↑