Полово възпитание

деца

Полово възпитание

Щъркелът иде
(Истината за бебетата)

Как се ражда човекът? Като Палечка, в цвете?
От какво е направен – глина, дъх и тамян?
Или щъркел в небесните сини пътеки
носи бяло вързопче – дар, от двама мечтан?

Още моята баба ми разказваше сладко
(поправете ме вие, ако нейде греша):
първо обич е нужна, после мама и татко,
после капчица светла човешка душа.

М. Дългъчева

Вярно ли е това?

“Бебетата се раждат в гнездата на щъркелите и те ги носят с големите си човки на майката да ги гледа. (Георги, 3,5 год.)”
“Бебетата се раждат от малко семенце като цветята. (Кристина, 4 год.)”
“Идват от магазина. Там ги продават с пари. До нас има такъв магазин, но останаха само две деца. Аз съм купен от този магазин. Избраха ме мама, татко и дядо. (Атанас, 4 год.)”
“Не съм виждал майка как ражда, но съм виждал как кочът забременява козата и как козата ражда от дупето козлето. Първо излиза главата, а после – краката. Кончето също така се роди. Сигурно и майките раждат така. (Алекс, 5 год.)”
“Децата се раждат от хапчета. Татковците ги дават на майките. Розови хапчета, за да раждат момичета, а сини – да раждат момчета. (Наско, 5 год.)”
“Преди да отида в корема на мама съм бил при дядо Боже. Пораснал съм в корема на мама. Тя е напъвала силно в болницата, за да изляза. (Гошо, 6 год.)”
“Бебетата се раждат от корема на майките, обаче как влизат в него?!… (Иван, 6 год.)”

Анкета в ЦДГ “Светулка”, гр. Стара Загора

Училище за родители

Кога да започнем половото възпитание и как да назоваваме детските полови органи?
Подходяща възраст, в която трябва да осведомим детето по половите въпроси е възрастта, в която то започне да задава тези въпроси. Когато две-тригодишното дете посочи към гениталиите си, чудейки се какво е това, тогава е подходящият момент да му кажем: “Това е твоят пенис.” Въпреки че децата могат да наричат пениса пишка, чурка, пиле, възрастният трябва да го назове с правилното му име. Половият орган на момиченцата трябва да се нарича вулва. (Тази латнска дума е съответната на пенис при момчетата. Влагалище или вагина е по-неточна, тъй като обозначава част от половия орган на жената.)

Как ще отговорите на детето си, когато ви попита “Откъде идват бебетата?”Полово възпитание
Дори да сте неподготвен/а за отговора, не бързайте да отпращате детето с думите: “Иди при майка си/ баща си да ти обясни.” Ако успеете да се овладеете и опитате да поговорите с него на тази сериозна тема, може би ще се изненадате от непринудения разговор, който ще се получи поради необремененото мислене на детето. То ще повярва на всяка ваша дума, защото ви има доверие. Именно затова е важно да му кажете истината. (На книжния пазар могат да се открият и редица илюстрирани издания, съобразени със съответната възраст.)
И бъдете сигурни, че детето винаги ще търси вас, а не непознати източници, когато му е нужна информация.

Възможно е вашето дете да ви обезпокои, когато сте в интимни отношения с партньора си. Как ще реагирате в такава ситуация?
Ако се разкрещите “Излез веднага! Това не е за малки деца!”, детето може да остане с погрешно чувство, че е станало свидетел на нещо нередно. Незнанието за това какво се случва и с какво самото то е сгрешило, та е нежелано, може да го доведе до безпокойство.
Кажете му: “Извинявай, че не можем да ти обърнем внимание в момента, но искаме да останем сами. Излез, ако обичаш!” От този спокоен тон детето ще разбере, че не е отхвърлено, че мама и татко в момента просто са заети един с друг. Така то ще приеме видяното като нещо нормално, което възрастните правят, когато се обичат.

полово възпитаниеКак ще реагирате, ако заварите момченцето си с момиченце (или обратно) със събути гащички да разглеждат гениталиите си?
Неправилно е да ги питате: “Какво правите?” Може да стане твърде неудобно, ако отговорят искрено. Децата не бива да бъдат засрамвани или смъмряни. От друга страна, не трябва да им се предлага лесно извинение или лъжливо алиби, като например: “Не ви ли се струва, че тук е твърде студено да се разхождате голи на течението?”
Кажете на децата да се облекат и им измислете някаква игра. По-късно обсъдете откровено инцидента. Без заплахи и проповеди на детето трябва направо да се каже: “Ти и онова момиченце се бяхте разсъблекли. Това не е позволено. Ти докосваше вулвата й, което също не е разрешено. Малките деца го правят, тъй като се чудят защо момченцата имат пенис, а момиченцата нямат. Ако това те удивлява, попитай нас и ние ще ти помогнем да проумееш нещата. Но никакво събличане повече.”
Спокойното ни, неосъдително отношение създава възможност да се ограничи “половото експериментиране”, без да се наврежда на детския интерес към другия пол.

Автор: Маргарита Шоселова

сп. “Първите седем

 

Оставете коментар

↑ нагоре ↑