От къде идва чипса

Чипс

От къде идва чипса

Със съдействието на потребител: сара

    След много проучвания и труд най-сетне разбрах историята на чипса.
За “бащи” на снакса се смятат един от легендарните американски милионери Корнелиъс Вандербилт заедно с готвача в хотел “Саратога Спринг” в Ню Йорк Джордж Крам.
Всеки обед на Вандербилт в ресторанта на хотел “Саратога Спринг” се превръщал в своеобразен изпит не само за главния готвач, но и за целия персонал: достатъчно ли е изпечено месото, дали температурата на супата е каквато трябва, прясна ли е салатата и т. н. Това продължило, докато Корнелиус Вандербилт три пъти не върнал в кухнята картофите, които според него били нарязани на прекалено едри парчета.
Джордж Крам, който трудно издържал на многобройните капризи на магната, решил да сложи веднъж завинаги край на неговото безкрайно недоволство. Той нарязал картофите на изключително тънки филийки и ги изпържил в мазнина. Провокацията на главния готвач обаче предизвикала обратна реакция: вместо да се разяри още повече, Вандербилт с огромна наслада погълнал чипса, превръщайки най-скромното кореноплодно растение в култово блюдо и осигурявайки му славно бъдеще. Така преди 150 години се появява любимият на целия свят днес чипс.
   В началото на ХХ век в Англия се появяват и първите пакетчета с вече готов чипс. За втори път съдбата свързва картофчетата и железниците през средата на миналия век. Закъснение на влака, с който пътувал важен държавен деец, принудило готвачите, приготвящи официалния обяд, да изпържат картофчетата втори път. В резултат на това те станали още по-хрупкави и вкусни. Двойно изпържените картофки в зехтин се превърнали в едно от най-изисканите и обичани блюда.
В същото време се увеличават заведенията за бързо хранене, където се поднасят замразени и предварително обработени картофки. Те се пържат във фритюрници, в които мазнината се използва многократно, което накара учените да правят изследвания за полезността на чипса. Според някои учени чипсът съдържал канцерогенни вещества. Теoрията им обаче остана недоказана и бързо заглъхна.
    Вие, които четете тази статия надявам се, че ви е била интересна :). Заключението е, че нашия любим чипс е бил направен за отмъщение.

 

Ичточник: http://culinary.pop.bg

 

Оставете коментар

↑ нагоре ↑