История на сладоледа

Сладолед

История на сладоледа

Със Съдействието на black_eye

Лято е, а кой е найдобрия приятел на детето? Сладоледът! Ето интересни факти за:
СЛАДОЛЕДА
Съществуват няколко различни теории за възникването на сладоледа. Всички те започват преди векове, а някои от историите са се превърнали в легенди. Според най-популярната от тях историята на сладоледа започва преди повече от 3 000 години в едно от най-красивите места на света – Китай. Много любопитни неща са изобретени в Китай – чадърът, очилата, фойерверките, но най-вкусното и най-студено китайско изобретение е сладоледът. Китайските императори са били първите хора, за които знаем, че са яли сладолед. Техните готвачи са смесвали сняг и лед от планините с плодове, вино и мед, за да приготвят вкусен десерт, с който владетелите се освежавали докато си почиват.

Китайците научили арабските търговци как да смесват сиропи със сняг, което било една ранна версия на сладоледът на водна основа. Арабските търговци научили Венецианците, после Римляните как да приготвят този замразен десерт.
Нерон
Катерина Медичи
През 62 г. от н.е. римският император Нерон изпращал робите си в планините за сняг и лед, за да могат готвачите му да приготвят сладолед. Те смесвали леда и снега донесен от робите с нектар, плодове и мед, а Нерон се наслаждавал на така приготвения десерт. Той до такава степен бил пленен от сладоледа, че построил специални студени стаи под императорския дворец в които съхранявал снега.

През 1295 г. италианският пътешественик Марко Поло се върнал от Китай с рецепта за правене на снежен сладолед (подобен на днешния воден сладолед). Според неговата рецепта се смесвали биволско мляко и сняг, за да бъде по-кремообразен. Тази идея за смесване на мляко и сняг добила популярност и скоро богатите италианци започнали да приготвят сами десерта.

Началото на сладоледа, какъвто го познаваме днес, започва през Ренесанса в Италия. Избликът на творчество през този период се разпрострял във всички посоки, и вдъхновил готвачите да забъркват подсладени сметанови смеси, станали известни като италиански сладолед, или “gelato”. Въпреки това, сладоледът останал специален десерт предназначен само за богатите.

През 1533 г. Катерина Медичи става кралица на Франция, след като се омъжва за френския крал Анри II. Едно от нещата, които взима със себе си от Италия е рецептата за правене на замразено мляко. Скоро всички готвачи във Франция започват да приготвят вкусния десерт. Един от тях отворил магазин в които продавал новата ледена наслада. Той бил и първият готвач, който прибавил вкусове като шоколад и ягоди към замразеното мляко.
Марко Поло
Чарлз I
Сладолед се сервирал и в двора на крал Луи XIV. Друг хитър френски готвач занесъл тайната рецепта в Англия. Кралят на Англия Чарлз I давал веднъж пищен банкет за своите близки. Блюдата били великолепни, но десертът все още предстоял. След големи приготовления, кралският готвач, французин, бил приготвил някакъв нов десерт. Той бил студен и приличал на току-що паднал сняг, но много по-кремообразен и сладък отколкото други десерти. Гостите били очаровани, както и самият Чарлз, който извикал готвача настрана и го помолил да не издава на никой тайната рецепта на ледения крем. Кралят искал деликатесът да бъде сервиран само на кралската маса и предложил на готвача пари, за да не издава тайната. След време обаче, Чарлз изпаднал в немилост и бил обезглавен през 1649 г. След смъртта му готвачът продал рецептата на група богати търговци. След като станала известна рецептата за приготвянето му, сладоледът се разпространил из цяла Европа.

Предназначен все още единствено за богатите, сладоледът придобива известност през 18 в. от двете страни на Атлантика. През втората половина на 19 в. леденият десерт става достъпен и за обикновените хора. Италия продължава да е водеща в производството му. В други страни, особено САЩ, сладоледът също придобива популярност. Събирането на лед за търговски цели от места със студен климат и транспортирането му до населените места се развива от началото на 19 в. Тази търговия способства големи количества лед да бъдат предлагани на достъпна цена, и позволява на търговците на сладолед да предлагат продуктите си и на обикновените хора. Ние сме щастливи, че някой в Китай се е сетил да смеси сняг и лед с мед, и че сега обикновените хора, а не само императорите могат да си позволят да ядат вкусни ледени десерти всеки ден.

Оставете коментар

↑ нагоре ↑