Игри за морето

плаж

Игри за морето

Лято е! Време за море, време за игри и забавления! Ето няколко игри и идеи за занимания, които ще доставят незабравими преживявания на вашите деца. За осъществяването на повечето дейности не е необходима специална предварителна подготовка.
Очаквайте в скоро време още идеи за забавления на цялото семейство – не само за плажа, но и по време на път или на парти.
Декоративна висулка от миди (8+)
Запазете спомените си от морето живи по-дълго време, като си направите декоративна украса от събраните на плажа миди и парченца дърво
Необходими са:
  • Парченца дърво
  • Миди с малки дупчици
  • Рибарска корда
Когато отидете на плажа, съберете колкото се може повече мидени черупки с малки дупчици – не е трудно да се намерят, потърсете и интересни клончета и парчета дърво, изхвърлени от морето.
Когато се приберете у дома, помогнете на децата да нанижат мидените черупки на кордата. (Дупчиците са твърде малки за игла, така че ще трябва да я нанижете направо.)
Вържете кордата за парченцата дърво и я окачете навън, където вятърът ще разклаща висулката.
Потракването на мидите ще ви напомня за приятните дни на почивката.
Еколози нещотърсачи (8+)
Подходяща игра за задния двор, плажа или парка
 
Необходими са:
·        Хартия
·        Моливи
·        Хартиена или найлонова торба
Направете списък от 10 до 20 неща, които можете да откриете на определено място. Бъдете внимателни към околната среда, като проверите в списъка да няма живи растения или животни. Огледайте най-напред района, за да знаете какво точно да включите в списъка.
На плажа можете да включите счупени миди, цели миди, камъчета, водорасли, парчета дърво и др. Ако сте в парка включете шишарки, бяло камъче, кафяво листо и др.
Всяко дете получава копие от списъка и торба за “съкровищата”. Определете краен срок и който е успял да събере всичко или най-много, е победител.
Плажно изкуство (6+)
Когато на децата им омръзне да плуват или времето не е подходящо за водни занимания, заемете се с плажно изкуство.
Необходими са:
·        Кофички за събиране на разни неща
Разходете се по плажа заедно с децата (не забравяйте да се намажете с предпазен крем) и съберете всевъзможни мидички, водорасли, парчета дърво, камъчета и др.
Децата с удоволствие ще се заемат да творят всевъзможни рисунки и да ги украсяват със събраните материали.
Снимайте творенията им, преди вълните да са ги отнесли.
Противоположности (4+)
Разходете се из парка или градината заедно с децата и поиграйте на противоположности.
 
Необходимо е:
·        Време
Децата имат нужда от помощ, за да развият езиковите си умения и да обогатяват речника си. Разходете се и заедно с децата потърсете в градината или на двора нещо грапаво на пипане, След това ги пратете да търсят нещо противоположно на грапавото.
Разговаряйте с децата, за да уточните думите, с които правилно да се опише вторият предмет.
След това им кажете да намерят нещо меко на пипане. След като децата го изпробват, нека намерят нещо, което е противоположно на мекото.
Направете същото с бодливо. Децата ще опитат много нови и различни усещания и ще научат много думи по този забавен начин.
Запазете събраните предмети и като се приберете у дома, дайте на децата да нарисуват някои от тях.

Оставете коментар

↑ нагоре ↑