Храна за силен ум и здраво тяло

храна

Храна за силен ум и здраво тяло

Автор: veeery_hot

Препоръчам да си направите закуска от мюсли с много житни кълнове, ядки, ябълки и кисело мляко. Съдържащите се в тях хранителни вещества са изключително полезни. В междучасията можеш да изядеш сандвич с пълнозърнест хляб или да потичаш из училищния двор. Малко спорт ще ти раздвижи кръвта и ще усили притока на кислород към всички органи, включително към мозъка ти. И не забравяй да поемаш обилно количество течности, най-добре минерална вода….
    За да имате енергия добра работа ще ви свършат въглехидратите – най-добрата храна за мозъка. Вместо шоколад и вафли е по-добре да предпочетеш бананите – в тях има вещества, които повдигат настроението. Ако предпочиташ ядките, можеш да си хапваш, но не повече от 1 шепа, иначе съдържащите се в тях мазнини ще ти дойдат в повече. След натоварен ден е добре да излезеш на въздух.
За по-добро заспиване е хубаво да изпиеш едно топло мляко, подсладено с мед или изяш една зелена салата.
За да не се изморяваш лесно не избягвай и месото!!! Не става дума за наденици и салами,  а за печено месо на скара или на фурна, което е съхранило желязото и аминокиселините, но е отделило мазнините. Консумирай ги със зелена салата или с чаша портокалов сок. Спортувай редовно и не забравяй да си лягаш по-рано.
Ако се храниш правилно ще си в добра форма, трябва да ядеш въглехидрати .Те се съдържат в картофите, макароните, спагетите, ориза и хляба. Те доставят най-бързата енергия за клетките в човешкото тяло.
    Белтъците се съдържат в месото, рибата, яйцата, млечните продукти.
    Мазнините от растителен произход пък изобилстват в зехтина и ядките. Ако към това прибавиш витамините и минералите, на които са богати зеленчуците и плодовете, ще си в такава форма, че надали някой ще бъде по-здрав от теб. Ако тренираш е много добре да изпиваш по 200мл. в паузите за почивка, защото тогава се отделя вода от тялото и ако не пиеш може да се обезводниш.
Най-добрите храни са:
– Мюсли,макарони,ориз, карофи, пълнозърнест хляб
– Плодове, зеленчуци и сушени плодове
– Нетлъсто месо, риба,яйца, млечни продукти
– Вода, сокове, билкови и плодови чайове
Храни, които трябва да избягваш:
– Пържени картофи
– Шоколад, вафли, сладкиши
– Колбаси и ястия от пържено месо
– Кока-кола, кафе, черен чай

Оставете коментар

↑ нагоре ↑