Знаете ли, че…

Знаете ли, че?

Знаете ли, че…

Скоростта на въздушния поток, минавящ през носа при спокойно дишане е 2,4 км/ч., а при кихане – 170 км/ч.
    Средната плътност на материята във Вселената – шест атома на кубически метър.
    За 2002 г. в света са направени 12,4 милиарда цифрови фотoснимки, но само четвърт от тях са разпечатани на хартия. Останалите се съхраняват на твърдите дискове на компютрите, в паметта на самите камери или са записани на компакт дискове и се разглеждат само на компютърния екран.

 

 

    През 1950 г. в света е имало 15 милиона болни от проказа. Сега те са около два милиона, като 70 % от тях живеят в Индия, Бирма и Непал.
    Количеството на звездите в наблюдаваната Вселена (кълбо с радиус 15 милиарда светлинни години) се оценява на сто хиляди квинтилионни (единица с 23 нули). Толкова песъчинки са нужни, за да бъде засипана държава с размера на Франция с еднометров слой пясък.
    Американска статистика показва, че в тези щати, където по-голям процент от хората държат оръжие в дома си, там са два пъти повече детските самоубийства.
    В света има около 1 млрд. велосипеда. От тях 400 милиона принадлежат на китайци.
    Ежегодно в Индия се снимат повече филми, отколкото в Холивуд.
    Ягодата е единственият плод, при който семките се намират от външната страна. Ягодата е богат източник на витамин C – 100 грама ягоди предоставя на организма повече от необходимото количество витамин C за деня. Също така този плод съдържа и антиоксидант – вещество, предпазващо от рак.
Източник: “Наука и жизнь”
Превод: Деси Миленкова

Оставете коментар

↑ нагоре ↑