Море, море… На почивка с деца

Жоро на море

Море, море… На почивка с деца

Лятото е прекрасен сезон, но най-очаквания момент е почивката на море. А морето – това е прекрасно съчетание на слънце, въздух и вода.
    СЛЪНЦЕ
    Най-доброто време за плаж е преди 10 ч. и след 16 ч. Тогава слънцето грее, но все още (или вече) не пече.Слънце
    Какво казват лекарите?

Детската кожа е много нежна. Тя не е способна интензивно да преработва пигмента меланин и бързо изгаря. Затова е добре кожата да се предпази от слънцето. Установено е, че много кожни заболявания са провокирани от слънчеви изгаряния, получени в детска възраст.

 

    Затова използването на слънцезащитни продукти се препоръчва не само за плажа, но и в града. Така върху кожата се образува защитен слой. В специалните кремове за деца се съдържат и вещества, които предпазват и от алергични реакции.
Освен защитните кремове, не бива да се забравя и предпазването на главата със шапка.
    Деца и мореВЪЗДУХ И ВОДА
Морето – това е оздравителен комплекс.
За много болести, най-доброто лечение – това са морските процедури. От водата на брега и обратно – това е прекрасна закаляваща процедура. Плуването освен, че тренира мускулите е и прекрасна гимнастика за дишането. Така че, ако детето ви е болнаво – заведете го на море!
Основен проблем за децата е как да ги извадим от водата. Те се къпят до посиняване. Привлечете вниманието им към друго занимание извън овдата – интересна игра или разходка.
Обърнете внимание как децата влизат във водата. Най-малките – внимателно и постепенно, по-големите – веднага. И тук не става дума за страх от водата, а за това, че в различните възрасти механизмът за терморегулация се намира на различно ниво на развитие и по различен начин тялото се приспособява към температурата на водата. Най-добре е да не се намесваме – напр. да пръскаме и да поливаме детето, а да го оставим само да се адаптира.
В никакъв случай не вкарвайте детето насила във водата! Страхът от водата може да остане за дълъг период от време.
    Ако искате да използвате морето не просто за почивка, но и за лечение, е хубаво да знаете кое море за какви по-точно оплаквания се препоръчва:
    Адриатическо море (Хърватия, Черна гора, Италия) – възстановяване след травми, профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат.
    Червено море (Египет, Израел) – при заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните пътища.
    Черно море (България, Румъния, Турция, Крим, Краснодарския край) – при заболявания на дихателните органи, опорно-двигателния апарат, укрепване и профилактика на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.
    Балтийско море (Литва, Латвия, Естония, Полша, Швеция) – профилактика на онкологични заболявания, а също и възстановяване след лечение с лъчева химиотерапия.
    Йонийско море (о. Крит, Сицилия) – заболявания на дихателните пътища.
    Карибско море (Венецуела, Карибските острови, Коста-Рика, Антилските острови, Доминиканската република, Куба) – заболявания на органите на храносмилане, неврози и някои хронични заболявания на горните дихателни пътища.
    Атлантически океан (Канарските острови, Португалия) – общооздравителни програми.
    Мъртво море – преди всичко заболявания на кожата.
    ИЗБОР НА ПЛАЖ
Ако детето е малко при избора на място за къпане обръщайте внимание на това съното да е гладко и песъчливо. Водата трябва да е чиста, безцветна. Не трябва да има медузи, корали, морски таралежи.
    С КАКВО ДА ЗАБАВЛЯВАМЕ ДЕТЕТО НА МОРЕ?
    Най-добре е детето ви да намери свои връстници, с които да поиграе. Предложете им следните игри:
    1. Най-най
Може да предложите на децата да построят най-високия дом, да изкопаят най-дълбокия кладенец, да построят най-дългия канал. Можете да предложите да украсят постройките си с камъчета, водорасли и мидички – така играта ще стане още по-увлекателна и дълга.
    2. Намери съкровището
Закопайте в пясъка предмет (съкровище) – нека децата се опитат да го нямерят. Внимавайте да не скриете съкровището и от себе си ;).
    3. Млад изследовател
Дайте задача на децата да изследват кое потъва и кое плува във водата. За целта може в една кофичка (или друг съд) пълна с вода да се пускат различни малки предмети предварително подготвени от вас – пиронче, кора от дърво, перо, камъче, мида и др. Поговорете с децата за това защо едни предмети потъват, а други – не.
    4. На море е възможно да се забавлявате и с бодиарт. Вземете със себе си акварелни боички и четки. Изрисувайте детето. А какъв възторг ще предизвикате ако му разрешите то да изрисува мама или татко :).
    Освен това на пясъка може да се рисува с клечка, да се оставят отпечатъци на ръце, крака, играчки.
А за интересни занимания във водата може да подготвите водни очила или маска, с които детето да изследва морското дъно (особено полезно занимание за деца, които имат проблеми с дихателните органи).
    Приятна и щастлива почивка!!!
Източник: http://malishi.ru
Превод: kidsbg

Оставете коментар

↑ нагоре ↑