Сам вкъщи – ПОЖАР

Пожарникар

Сам вкъщи – ПОЖАР

По статистика в света на всяка пета минута избухва пожар! През последните години среднодневно възниква по един пожар, причинен от детска игра с огън.
Човекът е по-силен от огъня. Но понякога се случва беда и огъня става неуправляем.

 

    Как мислите, по какво се различава запаленото огнище от пожара? Правилно! По количеството, което гори. По времетраенето. И най-важното – пожара, за разлика от огъня в огнището е неуправляем. Невъзможно е да бъде контролиран. И още – огнището е направено от човека, докато пожарът е причинен от грешка…
    Какво може да причини пожар? 
Най-честите причини за възникване на пожар са:
– игра с кибрит, запалки
– неправилно използване на различни уреди – печки, котлони, ютии, фритюрници и др.
– игра с пожароопасни вещества – спирт, разредители, бензин, нафта, вестници, дрехи и др.
– палене и хвърляне на бенгалски огън, фойерверки, конфети, пиратки.
    А какво да правим, ако у дома избухне пожар?
    Първо – ако усетите дим се опитайте да установите какво го причинява. Огледайте мястото и помислете какво са ви учили да правите в такива случаи. Действайте спокойно, но бързо.
    Ако видите, че гори някаква вещ, трябва да знаете, че животът ви и неговото опазване е много по-важно от някакви си вещи.
    Известен факт е, че при пожар голямата опасност не е огъня, а дима, който той причинява. Гледайте бързо да излезете от задимени помещения, сложете мокра кърпа на устата и носа и дишайте през нея. По задимени коридори се наведете и се движете пълзешком – на ниско дима е по-малко. Ако врата е заключена и не може да я отворите – излезте на балкона, затворете след себе си плътно вратата и викайте за помощ.
    Ако успеете да излезнете през външната врата – веднага изтичайте при съседи, обадете се на пожарната и на родителите си!
В първата минута пожарът може да бъде потушен с чаша вода, на втората минута – с кофа вода, а след третата – само с помощта на пожарникари!
    Какво НЕ бива да правите?
При възникване на пожар не се скривайте под легла, в гардероби или съндъци – това може да затрудни пожарникарите, които ви търсят.
    Какво да правим ако видим, че дрехата на друг човек гори? Всичко зависи от бързите действия – не позволявайте на горящия да бяга, помогнете му да съблече подпалената дреха или я изгасете с вода или сняг. Ако не разполагате нито с вода, нито със сняг – заметнете одеяло или палто върху човека, като оставите главата на свеж въздух. Привлечете вниманието на възрастни със силни викове.
    ЗАПОМНЕТЕ:
    При възникнало запалване или пожар в жилището преди всичко се опитайте да запазите самообладание, да не изпадате в паника и преди да пристъпите към опити за гасене, съобщете на тел. 160 за пожара, като посочите точния си адрес и какво гори! Ако помещението, в което е възникнал пожар се задими, веднага напуснете дома си.
    РОДИТЕЛИ:
– Приучвайте децата от малки да не играят с огън и кибрит!
– Не ги оставяйте сами в къщи!
– Кибритът, газта, нафтата и други леснозапалими и горими течности дръжте на недостъпни за тях места!
– Не им възлагайте работа, свързана с използването на различни огнеизточници!
Изтоник: http://1doma.sinor.ru/
“Сборник с образователни материали за обучение за действия при бедствия, аварии, катастрофи и пожари” 2004г.

Оставете коментар

↑ нагоре ↑