Сам вкъщи – неочакван звън на вратата

сам вкъщи

Сам вкъщи – неочакван звън на вратата

Винаги ли отваряте входната врата, когато се звъни? Притеснявате ли се да попитате “кой е” или просто не се замисляте за последствията? Би могло този, който звъни да
Ви обиди, изплаши, а може и да иска да огледа дома ви, за да го ограби.
Какво да правите ако някой непознат позвъни на вратата, а вие сте сами?
    Разберете се с роднините и приятелите си да не идват без предварително да сте се разбрали по телефона. Измислете с близките си сигнали за звънене (например, две кратки позвънявания и едно продължително), но все пак не се доверявайте само на сигнала – ако може – погледнете през шпионката кой звъни.

Не отваряйте врата на никой освен на роднините си и на най-близките си приятели. Даже ако през шпионката виждате слаб човек или дете не забравяйте, че винаги може някой силен мъж да се крие встрани . Не сте длъжни да отваряте врата на никого – запомнете това!

    Да говорите или не със звънящия? Ако вече сте се приближили до вратата, кажете без да се впускате в подробности няколко думи, от които да става ясно, че не сте сами: “Татко спи в момента, елате малко по-късно” или “Мама отиде до съседката и ще си дойде скоро”. Запомнете, в никакъв случай не се впускайте в преговори с непознатия и не се поддавайте на уговорки: “Отвори вратата за минутка”. Не забравяйте, че колкото по-настоятелен е той, толкова по-голяма е вероятността да има лоши намерения.
    Би било добре, ако знаете телефона на съседи, особено такива, които си стоят вкъщи (пенсионери, млади майки, хора работещи вечер, домакини и т.н.). В случай, че непознатия пред вратата е много настойчив да му отворите, не се колебайте – позвънете на съсед с молба за помощ. Ако нямате телефон може да извикате за помощ през прозореца или балкона.
    1. Когато оставате сами у дома проверявайте всички прозорци дали са затворени и дали външната врата е заключена.
2. Ако някой ви се обади по телефона не споделяйте, че сте сами. Може да кажете, че родителите ви не могат да се обадят, защото се къпят или спят, или са заети в момента и попитайте какво да им предадете.
3. Ако няма никой вкъщи по-добре не се приближавайте до вратата и не приказвайте с непознати.
4. Ако усетите, че някой се опитва да влезне у дома, позвънете на съседи, а ако нямате телефон – викайте за помощ през прозореца или балкона.
5. Ако усетите, че някой разбива външната врата – позвънете в полицията на телефон 166, опитайте се да привлечете вниманието на съседи с викове, а ако може – излезте през балкона на улицата.
6. Не влизайте в дома си ако някой стои зад гърба ви – отидете при съседи и ги помолете да ви придружат да вратата, като в тяхно присъствие влезнете.
    7. Когато пускате близки и познати у дома си, бързо затваряйте и заключвайте вратата след тях.
Източник: 1doma.sinor.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑