Пицата по света

Пица

Пицата по света

Със Съдействието на Windsor

 Мислехте си, че хамбургерът е най-популярната храна по света, след като ресторантите McDonald’s го окупираха?  Е, грешите! Има храна, много по-универсална от хамбургера, храна, което може да бъде сервирана както в заведения за бързо хранене, така и в лъскави ресторанти. Пицата, разбира се.

Идеята за консумиране на плоски, кръгли хлебчета първо е хрумнала на гърците. Те ги наричали “плакунтос” и ги ядели, покрити с чесън, лук и подправки. Римляните също ядели такива хлебчета, но ги наричали “пицеа”. Около 1000г. от н.е. в Непал “пицеа” стнала “пица” и хората започнали да експериментират с други продукти – сирене и месо и по-късно домати, донесени от Мексико и Перу. Непал станал “столица” на пицата. Първата пицария в света била отворена именно там и все още си е на мястото. През 1889г. крал Умберто I и кралица Маргарита чули за пицата и поискали да я опитат. Поканеният от тях майстор готвач, решил да направи пицата като италианското знаме. На кралицата особено много й харесала и той нарекъл пицата на нейното име – “Маргарита”.

В края на 19-ти век пицата се преместила в Америка, заедно с италианците. Първата пицария в САЩ била отворена в Ню Йорк през 1905г. от Дженаро Ломбарди. Но пицата наистина станала много популярна в САЩ след II Световна Война, когато американските войници се завърнали и попитали за “великото италианско ястие”. Сега американците са най-големите производители и консуматори на пица в света, като ядат по 350 парчета на секунда, а в САЩ има 61 269 пицарии, от които годишно се печелят над 30 милиарда долара.

Автор – Windsor

Оставете коментар

↑ нагоре ↑