Как да говорим на децата за секса

семейство

Как да говорим на децата за секса

Как да говорим на децата за секса?
    Това е доста трудна и неудобна тема за родителите, но с малко повече кураж и спокойствие ще предотвратим неудобството – особено ако не забравяме, че любопитството на децата ни е нормално. Рано или късно децата ни ще се заинтересуват от въпроса ”Откъде идват бебетата?’’. Като родители сме длъжни да дадем обяснения, които са подходящи за възрастта на детето без да се впускаме в подробности.
    Отговори като’’Щъркела носи бебетата” или “Купуваме ги от магазина “ са неприемливи в нашето време. Това обяснение е вършело работа на родителите ни, но времената се менят и ние трябва да подходим по по друг начин към тази интересна за децата тема. Най-добре е да кажем истината на децата. С отговори като горните два рискуваме детето ни да се превърне в център на подигравки в компанията на по-осведомени приятели.
    Най-приемливият отговор е: ”Едно яйце от мама се свързва с едно семе от татко и бебето започва да расте в корема на майката. То е скрито в един джоб, които се нарича утроба и го предпазва. След 9 месеца, когато бебето е пораснало достатъчно напуска корема на майката”. Този отговор ще задоволи много от децата, но може да възникнат и допълнителни въпроси: ”Яйце като тези, които държим в хладилника ли? Трябва ли семенцата на таткото да се поливат?” и т.н. Не се смейте, не се подигравайте на детето. Запомнете, че щом то пита вас значи ви има доверие. Има предостатъчно детски книжки по темата, които може да прочетете на детето.
    Ако се стъписате, когато детето ви попита за това за първи път не бързайте да го отпратите с думите “още си малко да питаш това” или ”върви при майка си (баща си) да ти обясни”. Поемете дълбоко въздух, седнете с детето и с прости думи му обяснете. Ако ви е трудно да отговорите веднага просто кажете ”Сега съм зает и не мога да ти дам необходимия отговор, но след като свърша с работата ще отговоря на всичките ти въпроси”. Така вие ще имате време да се съвземете от първоначалния шок и да се подготвите психически. Детето ще разбере, че е винаги по-добре да попита вас, а не да вярва на това, което чуе от връстниците си,защото чутото от тях не винаги отговаря на истината. Отговорете мило и спокойно на детето си и го окуражавайте да задава още въпроси. Така то ще получи посланието, че да пита за секса не е нито срамно нито забранено. Разбира се, не е необходимо да се впускате в подробности. От желание да кажете повече на детето си не го заставяйте да ви слуша, когато вече иска да поиграе с неговата кукла бебе.
    ”АЗ МОГА ЛИ ДА ИМАМ БЕБЕ’’- пита вашето 4-5 дете. Отговорете, че само възрастните могат да имат деца, защото тогава телата им са готови затова. Не забравяйте да подчертаете, че е прекрасно хората да имат деца, но това е свързано с много отговорности, грижи; че за отглеждането на едно бебе са необходими средства и знания, които само възрастните хора притежават. Така поднесената информация ще се приеме от детето и, когато то стане тинейджър, на вас ще ви е още по-лесно да говорите по темата, а то вече ще знае как да подходи към секса зряло.
След първия разговор по темата вие ще се чувствате много по-спокойни и дори много по-близки с детето си, защото щом веднъж сте преодоляли страха си и сте говорили с детето си за секса няма да има други теми, които да ви притесняват и смущават толкова много.
Автор: Анета Желюва Нейкова

Оставете коментар

↑ нагоре ↑