Как да се разбираме с учителите?

Учител

Как да се разбираме с учителите?

Трябва ли да смятаме, че учителите са непоносими и досадни хора, с които не ни се иска да общуваме? Ето един основен и чистосърдечен съвет:
    ЗАПОМНИ: Не можеш да избегнеш учителя. 🙂
    С това трябва да се примириш – колкото по-бързо, толкова по-добре. След като разбереш тази неизбежна истина може да продължим с второстепенните съвети, които понякога си противоречат, а някои са напълно взаимоизключващи се.
    ПЪРВО – бъди коректен с учителите – даже и с тези, които не са ти приятни. Направи това свое основно правило. Учителите обикновено се заяждат с тези ученици, които ги дразнят. Сухото и подчертано коректно поведение ще те обкръжи с непробиваема броня, която много рядко някой учител ще посмее да пробие.
    ВТОРО – старай се да преуспяваш в неговия предмет точно толкова колкото да не станеш мишена за неговите остроумия (честно казано понякога доста тъпи), но и не повече, за да не станеш негов помощнк във всеки труден случай (напр. на открит урок).
    ТРЕТО –  не се подмазвай. Учителите не обичат това и никога не го забравят. Полезно е да знаеш, че учителите делят за себе си класа на три неравни групи. Първата група (съвсем малка) е на отличниците. Трябва да се стремиш да влезнеш в тази група. Втората група също е малка – на неуспяващите. Към тази група се отнасяме като към неизбежно зло – съжаляваш ги. Но ако си в нея и си тих и спокоен, може да изкараш до края на своето обучение съвсем незабелязано. Наистина, в такъв случай обучението не продължава дълго – обикновено до осми клас. Третата група е гръбнакът, несъмненото и подтискащо ни болшинство. При добра организация там може да се изкара с минимални загуби целия срок.
    Ако все пак – въпреки твоето старание се случи така, че учителят започне да те изпитва всеки час (това става понякого по непонятни причини) имай предвид следното: колкото по-наперено отговаряш, колкото по-уверено се държиш, толкова по-добре. Приспан от бързината и готовността на твоя отговор учителя изключва и тогава можеш да повториш няколко пъти някоя харесвана от теб мисъл (желателно е с рзличен тон). Ако след това се запънеш така, като че ли си се объркал, учителят ще е милостив към теб и ще получиш добра оценка.
    Не се прави на твърде умен, не прави глупости и най-главното – не се страхувай от нищо. Нали и учителят също играе роля – това е неразделна част от неговата професия. Когато се сърди той се прави на по-сърдит отколкото е. Затова играй по неговите правила, защото както е известно играещият по правилата никога не губи.
Източник: bibicall.ru
Превод:  Йордан Миленков

Оставете коментар

↑ нагоре ↑