Детската стая

Детска стая

Детската стая

Когато, отваряте вратата на детската стая, се чувствате така, като че ли сте попаднали в друг свят – толкова е рязка границата между нея и останалите стаи от къщата. И нищо не можеш да се направи – стопанинът на стаята и растящата му индивидуалност бързат да обявят присъствието си – и то категорично.

Длъжни ли са родителите да помагат за проявяването на тази индивидуалност или напротив, да сложат цялото жилище под общ знаменател? Във всяко семейство решават различно – в съответствие с традициите и възможностите.

Да започнем с това, че детската стая е свят или даже много светове, истински микрокосмос. Тук детето не само спи, играе или се премята – тук опознава живота, моделира и решава за себе си различни житейски ситуации, подтикнато от прогреса, фантазията и изобретенията си. Ето – във фантазиите си детето се спуска с “кану” (два обърнати стола) по бурните води на Амазонка…После тръгва към “Екватора” (въжето за скачане или дългия вълнен шал опънати по средата на стаята) за да провери дали не се закача за краката, като ходи по него!

Затова, когато стоите на прага на новото жилище, планирайте по-просторни размери за детската стая, за да няма “нахлуване” във вашата територия по-късно. Не трябва да се забравя и това, че децата имат навика да порастват и да ползват “повече място”.

Освен размерите за детската стая, много важно е и “зонирането” й. Ако в семейството има повече деца, желателно е да имат не само индивидуални легла, но и отделни “работни” и “игрални” кътове. Родителите, които все още не са забравили своето детство ще предвидят и скрити “местенца”, където да могат да се крият “тайни неща” (“съкровища: или вълшебни предмети) . Изобщо това е идеалният (за съжаление рядко срещащ се) случай, когато детето се чувства пълен господар на стаята си – всъщност чуството за собственост у децата не е по-малко отколкото у възрастните.

Художествените наклонности на вашите деца могат да бъдат доста различни и към това е нужно да се отнасяте филосовски. И същевреммено да ги вземете под внимание: да облепите стените с “миещи се” тапети, подовото покритие да не е много “марково” и най-важното да има полигон за експерименти. За тази цел може да се използва нещо наподобяващо училищна дъска, стар гардероб или бюро, което децата да облепват с лепенки, по което да рисуват, ако искат да му изтържат боята – важното е да не ви е жал за него. Единственото условие са всички материали в стаята е да са екологично чисти, а мебелите здрави.

Мисля, че нямате нужда от убеждаване за предимствата на двуетажните легла или за семействата с едно дете – мебелен комплекс с легло отгоре, а под него гардероб и бюро. С такъв тип обзавеждане се решават едновременно два проблема: създаване на надежно убежище и достатъчно свободно място за игри. Колкото до останалите мебели, според дизайнерите те трябва да се отличават от тези за “възрастни” не толкова по размер, колкото по външен вид, мобилност и възможност за трансформация. Столът и бюрото могат да имат колелца, а под леглото – вадещи се чекмеджета, в които да се сместват и ролерите и останалите пластмасови “ценности”.

Сега за това къде да намери подходящите мебели. Най-лесно, но не най-икономично е да отидем в мебелната къща или да се обърнем към някой производител. Ще ви предложат много любезно германска детска стая или чешка детска гарнитура от четири части. Само помнете, че детските мебели доста бързо (както и дрехите) отесняват и може да се наложи подмяната им. Главното не е в цената е в това, че ще трябва наново да организирате стаята спрямо нови мебели.
Възможно е да ползвате помощта на някоя фирма, специализирана в производството на детска и кухненска мебел, работеща със съвременно оборудване и вносни материали. Ако имате някаква дизайнерска жилка, занесете им своите скици и чертежи, и няма да се разочаровате от тяхната реализация. Възможно е изпълнение от дърво, ПДЧ или МДФ, бихте могли да избирате цветове (за всеки случай питайте хлапето за любимият му цвят) а комплектуването, размерите и вида на мебелите остават на вас. По този начин изработката на тези мебели става “бутиково”. Същата фирма би могла да направи ремонт на стаята съобразно повишените екологични изисквания и стилова хармония. Още едно важно нещо – цената. И тук ще ви успокоим, цените в такива фирми са напълно конкурентно способни. Също така те варират спрямо размера, материалите и броя предмети, така че имате място за “маневриране”.
Албум със снимки на Детски Стаи

източник:homefamily.rin.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑