Развитие на въображението

Детска рисунка

Развитие на въображението

  Умението да се мисли нестандартно много често се оказва решаващо за постигане на успехи и блестяща кариера. Това умение възниква от детските фантазии и богато въображение. За съжаление, родителите често забравят това и в отговор на поредната измислена история, нервно поправят детето си: “Така не може!”, “Ти си измисляш!”
Ако не се подпомага развитието на въображението, с възрастта то все повече отслабва. Следващите занимателни упражнения и игри за развитие на въображението биха били от полза както на децата, така и на родителите. Приятни “фантазни” минути заедно!

  1 Вземете стара, добре позната на детето книжка и пробвайте заедно да измислите нова история към илюстрациите в нея.

2. Предложете нов вариант на позната приказка като оставите детето да я довърши. Напр. Червената шапчица не казала на вълка, къде е домът на баба й, а …

3. Изберете репродукции на картини, съдържанието на които е неизвестно на детето. Дайте му възможност да изкаже собственото си мнение за нарисуваното. Твърде вероятно е да не е далече от истината…

4. “Продължи рисунката”. Проста фигура (осморка, две успоредни прави, квадрат) трябва да се превърне в част от по-сложна рисунка. Например, от кръгче, може да се нарисува топка, част от очила, гума на колело.

5. “Заврънтулка”. Рисуваме, на всеки на отделен лист, произволни заврънтулки. Разменяме листовете. Който превърне заврънтулката, направена от другия, в смислена рисунка е победител.

6. Една картина може да се рисува от двама, които последователно нанасят по няколко щриха.

7. Рисуването с боички може да стане и без четки – с палци, боичките може да се разпръскват с помощта на сламка за сок и т.н. Важното е след това , вглеждайки се в листа, детето да се опита да види сюжет и да дорисува рисунката според него. На какво, например, прилича голяма зелена капка?

8. “Несъществуващо животно”. Ако съществуването на риба-чук и риба-игла е научно доказано, защо да няма и риба-напръстник? Нека детето пофантазира: “Как изглежда риба-тенджера? Какво яде риба-ножица и за какво може да се използва риба-магнит?”

9. Въображението е необходимо и при шеговито обсъждане на сериозни теми: “Каква е ползата от комара?” или “Кое е хубавото и кое лошото на снеговалежа?” и т.н.

10.”Фантастична история” . Изрежете за детето (а ако е по-голямо, може да изреже и само) цветни изображения на различни животни или растения (от списания, стари книги). Изображението на всяко животно трябва да се нареже на по-малки части. Разбъркайте всички изрезки. И готово! Можем да играем на “Нарязани картинки”. Главната задача е да се подредят парченцата от различните илюстрации така, че да се получи ново, невиждано, но симпатично същество и да му се измисли име и история.

Въображението е велика сила. С негова помощ е възможно да полетим до Луната, да се отправим на пътешествие в древността…
Именно благодарение на въображението в науката са извършени такива революционни открития като периодическата система на елементите на Менделеев и теорията на относителността от Айнщайн.
Освен познавателно-интелектуална функция, въображението при децата изпълнява и още една – ефективно-защитна роля, като предпазва растящата и лесно ранима, още слабо защитена личност на детето от тежки преживявания и душевни травми. Благодарение на познавателната функция на въображението детето по-добре опознава обкръжаващия го свят, леко и ефективно решава възникващите пред него задачи. Емоционално-защитната функция на въображението се състои в това, че чрез въображаеми ситуации може да се разреди възникващо напрежение и да се постигне своеобразно, символично (образно) разрешение на конфликти.

превод:kidsbg
изочник:www.aboutstudy.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑