Как да развиваме творческите заложби на децата

Дете рисува

Как да развиваме творческите заложби на децата

Как да рисувате заедно с детето си, ако не сте много добри в тази дейност?? Не трябва да се разстройвате! Съществуват много похвати, с помощта на които може да се създават оригинални работи. И вие, и вашите деца ще получите от такива занимания не само удоволствие. В тези игри те ще се запознаят с цветовете, свойствата на боичките, ще развият художествен вкус и пространствено въображение, фантазия и трудолюбие.

ТВОРЧЕСКИ ИГРИ

Може да приготвите за детето боички, лепило, рисувателно блокче, и ножици, дори и да не е навършило три години. Постелете на масата вестник, за да не се изцапа, облечете на детето престилка или друга “работна” дреха.
Ще направим кулаж. Изрязваме от стари списания и каталози картинки – на различни къщи, машини, дървета, скулптури, животни, кухненски съдове, мебели и др. Сортираме картинките по теми. Ако детето е над три години, може да изрязва картинки и самостоятелно.
След това избираме тема за работа. Ето няколко теми: “Улица”, “Пейзаж”, “Имаме гости”, “В гората”. Когато правим такава апликация е хубаво да обясняваме на детето, че предмети, които се намират по-надалече, трябва да са по-малки и да се разполагат в горната част на листа.

Може да се създадат интересни работи не само от картинки. Използвайте пластмасови капачки от бутилки, кибритени кутийки, парченца стиропор, памук, лъскави тъкани и т.н. Какво може да направите от тези “боклучета”. Много неща! Ето няколко примера: капачките от бутилки – това са колела, кибритената кутийка е каросерия на камион. Боядисаните парчета стиропор, могат да бъдат камъчета, хълмове, светофари. От квадратни и триъгълни парчета плат се правят къщички, от парчетата памук – облаци. Всичко това се лепи на картон – и шедьовърът е готов!

А може от капачки и кутийки да се направят “Цветя във ваза” (капачките са листенцата), “Приказен дворец”, Вълшебна карета”, “Подводно царство” – (цветни ивици плат – водорасли, рибки). А може да се направи абстрактна композиция – просто да се налепят най-различни неща (всичко, което поиска детето) върху капак от картонена кутия.Това може да бъде “Летящото килимче”, “Вълшебната покривка”, “Вълшебна планета”…

“Шедьоври” от памук

Материали: Листове плътна бяла или цветна хартия, обикновен молив, цветни моливи или фулмастери, памук, боички, четка и лепило.
Пригответе лист светлосиня хартия.
Направете малки памучни топчета.
Сложете малко лепило в капачка или подходяща малка съдинка.
Нека детето да потапя памучните топчета в лепилото и да ги лепи на хартията – получава се снеговалеж.
За да се получат в долната част на листа преспи, предложете на детето да ги лепи там по-нагъсто.
Варианти:
Снежен човек. Ще трябват по-големи топчици памук, а кофа, шапка, метла, нос от морков, копчета могат да се дорисуват или да се изрежат от хартия и да се залепят.
Зимен пейзаж. Нарисувайте или залепете изрязани от списания къщички, дървета и др. и добавете снегопад от памук.
Глухарчета. Налепете на зелен лист топчета от памук, оставете да изсъхне, част от глухарчетата боядисайте в жълт цвят, а стеблата и листата нарисувайте.
Аквариум от кутия. Ще ви трябва празна кутия от обувки, цветна хартия, парченца плат, камъчета, ръковинки, конци и лепило. На кутията от трите страни изрежете големи отвори. На задната страна и на дъното създайте подводен изглед – водорасли, камъни и раковинки. Можете да го направите от всякакъв материал. От картон изрежете няколко рибки, оцветете ги от двете страни или ги облепете с цветна хартия, плат или др. Прикрепете ги на конец и ги пуснете да висят от капака на кутията. Може на капака да се направят прорези, така че да могат да се движат рибките с конеца. Това е! Аквариумът е готов!
Кукленска къща от кутия. Прави се на същия принцип, само че прозорците се правят по друг начин. Нарисувайе на страните на кутията правоъгълници с размера на бъдещите прозорци. Направете разрез по долната и горната хоризонтална линия и още един по средната вертикална линия. Трябва да получите прозорец с отварящи се крила. Интериорът на стаята направете по свое усмотрение с помощта на всички налични материали.

Игри с боички
Вземете гъста, неразредена с вода боичка (най-добре използвайте акрилна или тремперна) и нарисувайте цветно петно. Върху него с парченце картон или кука за плетене надраскайте линии, а може да нарежете края на картона на зъбчета и да драскате като с гребенче. С куката можете да надраскате всякакви драскулки, с края на картона да натиснете в двете посоки и да получите кръст, да направите отпечатък от капачката на фулмастера. След като детето усвои тази техника, можем да пристъпим към създаване на картина. За тази цел на няколко листа хартия нанесете различен цвят боя и я надраскайте по различен начин. След това сглобете композиция. Например, от парченцето надраскано като с гребенче изрежете езеро, от завъртулките – небе с облаци, от люспеста повърхност изрежете змия и т.н. Изрязаните елементи залепете на чист лист хартия.
Много интересни рисунки могат да се получат от точки. За тази цел можете да ползвате обикновени клечки за уши. За всеки цвят ще ви трябва отделна клечка.
С помощта на тази техника прекрасно се получават цветовете на различни цветя. направете линиите на клончетата с фулмастер, а цъфналите цветове с клечките. Но това е по-трудно. Не по-малко удоволствие детето получава и от рисуване на по-прости неща – цветенца, горски плодове (стеблата могат да се нарисуват с фулмастер). А може от хартия да се изреже дреха – рокля, риза, също така кърпа или покривка и да се украси с орнамент от точки.


Прекрасна работа може да се свърши и с отпечатък от пръсти. За тази цел са идеални книжките за оцветяване – мечета, зайчета, пиленца, общо взето нещо пухкаво. Има условие рисунката да бъде без ситни детайли. Топете пръстчето в неразредена боя и притискайте към рисунката. Хубаво е също да се сменят няколко цвята и оттенъци. Например отначало ползвате жълта, а след това кафява или оранжева боя и получавате ефект на пухкавост.
Техника за оцветяване. На цветна хартия наложете шаблон. Това може да бъде силует на цветя, къщички, дървета и т.н. В чаша или бурканче от кисело мляко с гъсто разредена боичка потопете стара четка за зъби и с пръст преминете през космичките на четката в посока към себе си. Като насочвате към силуета се старайте да покриете целия фон с пръски. Можете с други цветове и шаблони да добавите други елементи в картината. Изчакайте да изсъхне, махнете шаблона и дорисувайте на останалата празна част от листа картината. Също така може да използвате и техника на отпечатване. За тази цел ще ви трябва гъста боя, хартиена салфетка и различни “печати” – кубче, макара от конци, шишенца от парфюм, листо от дърво и всякакви предмети, които могат да оставят геометричен или интересен по форма отпечатък. Боята да се разнесе по палитра или нещо, което изпълнява такаква роля (картонче). Сложете хартиената салфетка върху боята. Тя ще попие боята и ще приеме ролята на тампон. След това притискайте различните предмети първо към салфетката, а след това към картината (можете да потренирате на друг лист, за да разберете кой предмет какъв отпечатък оставя). Получава се страхотно, нали?!? А сега се опитайте да изградите нещо на принципа на конструирането – от различни детайли. Например, камион (с макарата правим колелата, с кубчето – каросерията и кабината) и т.н.

Юлия Белова

Оставете коментар

↑ нагоре ↑