Плажни игри

Жоро в пясъка

Плажни игри

За тези от вас, на които предстои почивка с деца- kidsbg ви предлага няколко плажни игри.
Морска звезда
Играят два отбора – А и Б или двама играчи. Участник от отбор А ляга на пясъка по гръб и разперва ръце и крака – като звезда. Играчи от отбор Б поставят пет камъка между “лъчите” на звездата- т.е. между краката, ръцете и главата на легналия.

(Ако свържем камъните с мислена линия ще се образува правилен петоъгълник.)
Камъните не трябва да докосват легналия. Задачата на участника от отбор А е да се провлачи и обърне и там където е била главата да отиде единия крак без да отлепя гърба си от пясъка . И отново да застане в поза на звезда. Но важното е да не докосва камъните. Съотборниците му го подкрепят и му помагат с указания. Сложността на играта може да се регулира като се местят камъните – по-близо или по-далече от тялото на “звездата”.

Рифове
Отново са нужни два отбора и водещ от единия (този път от отбор Б), който е готов да се въргаля в пясъка. Коети и прави лягайки по корем с лице забито в пясъка със затворени очи, разполагайки краката и ръцете си по указания от отбор А. Играчите от отбор А слагат 5 камъчета (рифове) близо до него но без да го докосват и така, че той да не усети или чуе къде ги слагат и се отдръпват. След това играчите от отбор Б се стараят да ориентират съотборника си – къде са камъчетата – за да може той да се изправи без да докосне нито едно от тях (да премине рифовете). Играчите от отбор А от своя страна наблюдават неприкосновенноста на камъчетата. Играта може да се усложнява като сменят броя и размера на камъчетата.

Щафета на Гъсениците
На пясъка се начертават линии на Старт и Финал. Пред всеки участник (гъсеница) има по две камъчета. За един ход може да се премества само едното камъче и Гъсеницата да се придвижи до него така, че да го докосне като през това време докосва и второто камъче, което трябва да остане неподвижно. През цялото движение към Финала трябва да се докосва камъчето, което е неподвижно – когато се хвърли едното половин метър напред и се достигне до него, да речем с крак, то се превръща в неподвижно и може да се хвърли другото напред, като през това време се докосва първото с крак или ръка. Побеждава този, който стигне до Финала с най-малко ходове. Ако ходовете на две “Гъсеници” са равни на брой побеждава по-бързата. Опитът показва, че най-удобния начин е да се движиш с краката напред. Ако играчът по случайност премести камъчето, което се води за неподвижно – това се счита за ход, ако хвърли камъчето така, че не може да го достигне без да пуска неподвижното камъче – отпада от играта. Ако в състезанието участват играчи с голяма разлика в ръста – може да имат различно растояние между Старта и Финала.

превод:kidsbg и webmaster
източник: i-deti.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑