Какви играчки са нужни на децата?

Детски играчки

Какви играчки са нужни на децата?

 

Тази статия е написана по материали на известни психолози, в нея се прави опит да се изясни какви видове играчки са необходими за подпомагане развитието на децата. Нужно е да се направи уточнението, че нито една от описаните играчки, не може да изпълни предназначението си без поне минимално участие на възрастните.

 

2-5 месеца
Първата играчка, естествено, е дрънкалката. Тя и развлича, и утешава. Именно тя запознава бебето с формата и цвета, твърдостта и звуците, тренира общата координация и отделните движения на ръцете. Много стара играчка – с нея са играли и новородените на древните гърци, и древните келти. Костна, дървена, а сега пластмасова, ярка и хигиенична, дрънкалката, може би, е най-широко разпространената играчка на пазара.

5-12 месеца
Всички играчки, които се препоръчват за тази възраст, трябва да служат за развитието на органите на чувствиотелността.
Първото желание на новороденото е да хваща. Затова трябва да му се даде възможност да хваща, държи, хвърля играчки с различна форма, направени от различен материал. Подходящи за тази цел са пластмасови кубчета, дървени фигурки (небоядисани) и гумени топчици. На взраст 8-10 месеца, детето вече има необходимост да разделя, разглобява, хвърля и чупи. Най- добри за този период си остават играчки от типа на матрьошките. Кадифената и топла повърхност на дървото развива чувствителността на детската ръка, а възможността да сглобява и разглобява – координацията на движенията. Детето за първи път се запознава с понятията за форма и размер. В този период повечето специалисти препоръчват да се вземе за детето не само пластмасови, но и дървени кубчета, а най-добре комплект от дървени фигури, където да има и други форми, като призми, пирамиди, кълба. Детското желание да разрушава трябва да бъде удовлетворявано. В разрушителната дейност на бебето няма нищо агресивно, или преднамерено. Това е необходим етап от развитието. Детето на тази възраст вече иска да вижда доказателства за своята сила и умения, да бъде причина за някакви събития. Но тъй като няма възможност да прояви в друга дейност творческите си сили, те се проявяват в разрушаването.

1-3 години
Това е период изискващ разнообразни играчки, тъй като се развиват всички сетевни органи. Детето тренира координацията на движенията с ходене, но това му е малко. То търси занимания и за своите ръце. За тренировка на фината моторика най-подходящи са играчки с различни фигурки, които се вкарват в отвори със същата форма. А това занимание не е никак просто за некоординираните все още детски движения. Друг тип подобни играчки са за свободно преминаване на фигурата през отвора. Чрез тях се съгласуват движенията на ръцете и очите, а това развива способността за вдяване, промушване.
Изтъкнатият педагог Фрьобел препоръчва за 1.5 годишна възраст кубче с отвори във всички посоки. Играчки от този тип развиват не толкова движенията на детската ръка, колкото пространственото мислене. За запознаване с последователността, с понятията малко и голямо, най-подходящи са играчки с елементи с различна големина за нанизване.
От “материал” за развитие се нуждае и детският слух. Еднообразните звуци от дрънкалките вече не са интересни – сега детето е привлечено от резки, силни звуци, особено, когато причина за тях е самото дете. Това е времето за барабанчетата, свирки, пищалки, звънчета и камбанки. Много от приятните за детските уши звуци, са нетърпими за техните родители. Но това е неизбежен етап – развитието на детското ухо се нуждае от разнообразни по сила и качество звуци. На пазара се продават множество музикални играчки изпълняващи няколко мелодии. Те нямат особена ценност, защото качеството на извлечената от тях мелодия не е добро. За възпитаване на музикална култура е най-добре да пуснете на детето касета или диск с хубава музика.

3 -5 години
Това е възрастта, в която детето започва да подражава на възрастните, като изпълнява различни роли – на майка или татко, на шофьор, лекар, пожарникар, фризьорка. Така се появява сюжетно-ролевата игра. За нея на детето не са нужни кой знае какви играчки – неговото въображение има силата да превръща и най-обикновени предмети в забавни играчки. На детето са интересни различни фигури на животни и хора. Подходящи са куклите и всякакви аксесоари към тях – мебели, кухненски съдове, автомобил, гребени, дрешки и т.н. Много психолози смятат, че вкъщи трябва да присъстват и играчки, позволяващи проявата на различни емоционални състояния (яд, обида, страх). Такива са “шумните” играчки – барабани, пищялки, топки и кегли, пистолети и оръжия, а даже и животни асоцииращи се с агресивно поведение – вълк, крокодил, дракон.

5-10 години
Това е период, в който детето строи и твори. Целта на играчките е да развива детското творчество. Сложната играчка, точно копираща действителността, може и порази в първия момент със своята реалистичност, но такава играчка “убива” самостоятелното, творческо мислене. Най-добрите материали, даващи възможност за развитие на детското творчество са строителните и подръчните. Към първите спадат – конструктори, строители, кубчета. Към
подръчните – всичко, което детето или Вие считате за подходящо – сламки за сапунени мехури, кутийки, коркови тапи и т.н. Подходящи са и мозайки, боички, пластелин.
След 6-тата година детето “открива” игрите с правила – от типа на “Не се сърди човече”, “Домино” , различни игри с карти. В момента на пазара има многообразие от такива игри.

Играта – това е водещата дейност за децата от предучилищна възраст. А играчката е необходим атрибут за нея и затова, изменяйки типа на играчките, с които играе нашето дете, ние променяме смисъла и посоката на самата игра. Това ще рече, че за да направим играта по-смислена и продуктивна, трябва да предложим на детето подходящи играчки.

Оставете коментар

↑ нагоре ↑