Децата и бойните изкуства

Дете карате

Децата и бойните изкуства

Заслужава ли си да запишем детето си в секция по Източни Бойни Изкуства? Нужно ли е? Как правилно да изберем БИ (Бойно Изкуство), което да подхожда именно на нашето дете? Детето расте – и е нужно да се намери приложение на енергията му. Иска ни се да се занимава с нещо увлекателно, полезно за здравето, хармонично развиващо душата и тялото, възпитаващо воля и целеустременост. Идеята за БИ е добра, но Първо – родителите трудно правят правилния избор сред многообразието от видове БИ, в които те нищо не разбират; и Второ – измъчват ги страхове за:

*ЗДРАВЕТО. Няма ли да навреди на малкия тайнствената източна наука?
*ВЪЗПИТАНИЕТО. Няма ли да стане детето по-агресивно и неуправляемо?
*БЕЗОПАСНОСТТА. Не попада ли в лапите на престъпни групировки, които възпитават за себе си кадри?
Така мислят и предполагат родителите.

А децата ходят на тренировки по БИ просто за да се боричкат и за да изглеждат по-солидно в очите на връстниците и привлекателни – в очите на момичетата.
Основното при избора на конкретно БИ – това, разбира се е желанието на самото дете. Ако не знаете какво представлява БИ, което Вашето дете иска да тренира следващите редове ще Ви бъдат от полза. Съществува мнение, че източните бойни изкуства повишават агресивността. Естествено, детето иска да покаже това, което е научило. Но ако забележите, че то напада други деца, обижда по-малките, трябва да внимавате! Не е лошо да отидете и да понаблюдавате залата, където тренира детето. Възможно е да разберете, че инструкторът не е подходящ за вашето дете. Това не е повод да го отказвате от заниманията, просто сменете треньора. Агресия има във всички, но именно източните БИ учат как тя да бъде контролирана, защото са неразривно свързани с изучаване на източна философия, етика, морален кодекс. Външният път – това са достиженията в боя – бойното майсторство, вътрешният път – духовното развитие.

10 морални правила в таекуондо:

1.Бъди верен на своята страна.
2.Бъди достоен син или достойна дъщеря на своите родители.
3.Бъди верен на своята жена; жена, бъди вярна на своя мъж
4.Обичай братята и сестрите си.
5.Бъди верен на приятелите си.
6.Уважавай по-стерите.
7.Уважавай учителите си и им се доверявай.
8.Добре помисли, преди да убиеш друго живо същество
9.Никога не отстъпвай в боя 10.Винаги завършвай започнатото.

Кодекс на честта ма джудистите:

1.Смелост
2.Искреност
3.Контрол над себе си.
4.Честност
5.Скромност
6.Дружба
7.Уважение

Кой стил да изберем за детето си?

Твърди стилове. Техният принцип е “сила против сила”. За малкото дете е трудно да определи границата, която разделя силата на удара от откровената жестокост. До 10 година, детето трябва не толкова да се учи да пада, да се бие и т.н., колкото да се възпитава.Към тези БИ спадат – традиционият ръкопашен бой, карате, кикбокс.

Един от миролюбивите стилове е копоейра (capoeira), бразилска безконтактна техника.

Кой стил е подходящ за Вашето дете – това зависи от психотипа, възрастта, телосложението.

Децата със “сухо” телосложение – ушу (или кунг-фу).

– Меките, спокойни деца могат да бъдат насочени към външните направления на ушу – “дълга ръка”, традиционните шаолински направления, цюан-шу. В тези стилове голямо внимани се отделя на общофизическата силова подготовка. А пъргавите, подвижни, енергични и в същото време меки и добродушни деца по-скоро ще намерят себе си във т.нар. “вътрешни” стилове на ушу – син-и, багуа-чжан, “южна ръка”. Вътрешните стилове на ушу правят човек концентриран, съсредоточен, спокоен.

За неспокойните деца – карате.
Те ще имат възможност да “изпуснат парата” на тренировките. В същото време ще се научат да управляват своята енергия в нужната посока и да контролират агресивността си.

Мудните и тромави деца – айкидо или хапкидо.
Основното в тези стилове са меките, плавни движения. Айкидистът винаги е спокоен, доброжелателен, той пропуска отправената към него агресия покрай себе си. Айкидо – това е най-миролюбивия вид единоборство – в него няма атакуващи прийоми. Той е изключително за самозащита.

Плюсове и минуси за здравето:
Добрия инструктор винаги помни, че децата – това не са малки възрастни. Детския скелет не може да издържи големи натоварвания като възрастния. Има голям риск да се получи сериозна травма. Докато детето не е навършило 13 години инструкторът е задължен да не допуска по време на спаринг силно натоварване върху тялото и крайниците му!Тренировката по БИ винаги предполага индивидуален многостепенен подход.

Таекуондо
Научно изследване за травмите на детски състезания в Европа показало, че травмите по карате съставляват 60-70 процента, в таекуондо – 6-7 процента. В таекуондо има много строги правила за поведението на биещите се. Забранени са удари с ръце в лицето, в гърба, зад тила, под пояса… Децата се състезават със защитно снаряжение. Лекарите даже препоръчват заниманията с таекуондо при плоскостъпие (дюстабан).

Айкидо и хапкидо
Децата под 13-14 години могат да се занимават с тях само ако са в адаптирани групи. В тези стилове има много падания, хвърляния, хватки, опасни за здравето и живота. Необходимо е да се почуства моментът, в който хватката трябва да се спре, тъй като ако се продължи може да се стигне до счупване или навяхване. А децата до определена възраст не са в състояние да определят този момент.

Карате
Тук съществува понятието “закалка на тялото” или способността на тялото да не усеща физическа болка. Тези части на тялото, които се явяват по-чести мишени в реален бой, се явяват и зоните, които подлежат на “закалка”. Невъзприемчивостта се постига за сметка на постепенното увеличаване на силата на ударите. Не е напълно ясно вредно ли е за децата и от каква възраст могат да се подложат на това. Всъщност “закалката” практически напълно е изчезнала от програмата за обучаване на деца в много съвременни направления на каратето. Освен това трябва да се внимава с един от стиловете в каратето – годжю рю. При изпълнение на ката сантин в този стил, има голям риск от развитие на хипертония, затова деца с индивидуална или наследствена склонност към високо кръвно налягане не трябва да се занимават с годжю рю.

Тайдзицюан
С помощта на заниманията с тези техники в момента в Китай се лекуват редица сложни заболявания и функционални разстройства – напр., заболявания на сърдечно-съдовата система и опорно-двигателният апарат.

Кога да запишем детето да тренира?

В Китай и Япония считат, че детето трябва да започне да се занимава с БИ, колкото се може по-рано – между 4 и 6 години. Но отчитайки общия културен фон и физиологичните особености на европейските народи, за нас най-подходяща е възрастта между десет-дванайсет години. Работата е в това, че неотменна част от правилното обучение по източни бойни изкуства са и сложните философски концепции, които средностатистическото българче просто не е в състояние да възприеме. На Изток детето е закърмено с подобни възгледи едва ли не от люлката.

4-9 години

Препоръчват се адаптирани за малките деца секции, където се набляга не толкова на боя, колкото на игрови страни на борбата и общофизическата подготовка.

10 години

Тази възраст се счита за оптимална за начало на тренировки. Детето вече е уравновесено, доверчиво и все още обръща по-малко внимание на външността си. На развитието му е по-лесно да се влияе именно сега, отколкото в по-късния труден тийнейджърски период.

11 години

Условно започва половото съзряване ( при различните деца, настъпва по различно време). Поведението на детето се изменя. То страва по-импулсивно, често сменя настроенията. Безапелационните изисквания на по-големите, неуважението от тяхна страна подтиска желанието у децата да общуват с възрастните и да изпълняват каквото и да е по тяхно указание.Детето се затваря в себе си. Има опасност от него да излезе пасивен, свит човек. Затова в тази възраст е особено важен изборът на треньор – такъв, който се отнася внимателно към детето. Прекалената свобода обаче може да доведе до поява на безпорядъчност, егоизъм, асоциално поведение. В тази възраст треньор, запознат с детската психика, не би бил прекалено взискателен и строг. Възможно е по ефективно да се окаже обучението без думи. Основното е -доверието!

12 години

Детето става по-самостоятелно в семейството, засилва се влиянието на връстниците. Момчето проявява инициатива, с желание тренира, започва да обръща внимание на външността си, интересува се от момичета. Понеже на тренировките трябва добре да контролира движенията си – а това изисква съсредоточеност – протича непрекъсната стимулиране на работата на главния мозък, а това развива мисленето и паметта.

13 години

Наблюдава се бурно развитие на съзнанието и самосъзнанието, появява се интерес към философията на БИ и децата започват да разбират принципите, но които се основават техниките. Стремежът към самосъвършенство в тази възраст може да направи вашето дете поклоник на БИ за дълго време. В тази възраст най-голям авторитет за децата имат приятелите. Какво по-хубаво ако това са единомишлениците в секцията по БИ.

14 години

Сега интерес представлява историята на БИ, тяхната красота и хармония. Тийнейджърът е енергичен, уверен в себе си, занимава се с радост. На него му се струва, че възможностите му са безгранични.

превод: Kidsbg
източник: parenting.ru
благодарности към участниците във форумите на daobg.com!

Оставете коментар

↑ нагоре ↑