Цветна психология

Цветна психология

Цветна психология

От древни времена човечеството придава на цветовете символическо значение. Затова не е чудно, че съществува методика “Цветни деца” – с нейна помощ в зависимост от предпочитаните от децата цветове при рисуване, може да се определи техния характер, вижданията им за света, емоционалния климат в семейството и т.н.

Какви са предпочитаните от Вашето дете цветове?

“ЖЪЛТИ” И “ЧЕРВЕНИ” ДЕЦА
Жълтия цвят е цветът на духовното.
“Жълтото” дете е мечтател, фантазьор, разказвач, веселяк. Обича да играе само и предпочита абстрактни играчки, тъй като е с голямо въображение. Когато порасне, може да се ориентира по-скоро към професия изпълнена с разнообразие. Винаги ще има в какво да вярват и гледат напред в бъдещето. Но в същото време може да се проявят такива черти от характера като непрактичност, безотговорност, пасивност.

“ЧЕРВЕНИ” ДЕЦА
ЧЕРВЕНОТО е цвета на кръвта, здравето, живота, енергията, силата, властта. Децата предпочитащи този цвят са открити и енергични. Трудно е на родителите – тези деца са палави, непослушни, неуправляеми. Когато пораснат стремежът да преуспеят е преди всичко останало.

“СИНИТЕ” ДЕЦА
са пълна противоположност на червените. Това са спокойни деца – лежат с книжка на дивана, размишляват. За разлика от “червените” деца на тях им е приятно да дават, а не само да получават. Трябва да се има предвид, че често деца избират синия цвят не защото го предпочитат, а защото в дадения момент имат нужда от успокоение.

“ВИОЛЕТОВИ” ДЕЦА
ВИОЛЕТОВО – това е цветът на нощта, тайнствеността, мистиката, съзерцанието. Децата се отличават с богат вътрешен живот, артистизъм и голяма чувствителност. Лесно е да бъдат хипнотизирани, възбудими са. Повече от другите се нуждаят от подкрепа и поощрение.

“СИНЬО-ЗЕЛЕНИ” ДЕЦА
Ключови думи за този цвят са : вода. лед, хлад, гордост, престиж, тщеславие.На който този цвят се харесва е в напрегнато нервно състояние – страхува се да не направи грешка. Много чиновници и администратори попадат в тази категория. На децата трябва де се предостави повече свобода, да се поощравя инициативността, да се замени наказанието с поощрение.

“ЗЕЛЕНИТЕ” ДЕЦА
се чувстват застрашени и се нуждаят повече от майчина любов. За да не се превърнат в “зелени” възрастни ( консервативни, боящи се от промени) децата се нуждаят от творческо възпитание, от развитие на интересите. Такива деца се нуждаят от чувство на защитеност.

“ОРАНЖЕВИТЕ” ДЕЦА
са лесно възбудими. Децата се смеят и крещят дори без причина. А това не е полезно нито за тях, нито за родителите им…

“КАФЯВИТЕ” ДЕЦА
Ако в кафявото нюанса на оранжево е повече от черното дискомфорта не е така изявен. Земния кафяв цвят се използва от децата за да създадат собствен свят – надежден и уютен, който ще им даде чувство за безопасност.
Като цяло, обаче използването на кафяво може да бъде знак за слабо здраве, семейни неуредици, участие в драматични събития и пр.

“ЧЕРНИ” ДЕЦА
Използването му е знак за някакви терзания, страхове. По принцип се счита, че децата рядко го предпочитат, но трябва да се има предвид факта, че черния цвят е цвета на много любими за децата герои – Батман и Робин напр. са облечени в черно и е възможно да доминира при децата без да има особена причина затова.

Превод: Десислава Миленкова Източник: deti.e1.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑