Научете децата си да се смеят

Научете децата си да се смеят

Научете децата си да се смеят

Действително, откъде накъде след като животът ни е пълен с проблеми… Особено често чуваме такива възражения от родители на често боледуващи деца или деца с тежък характер.
Но заставайки на такава позиция, семейството се оказва в затворен кръг, където мрачното настроение и унинието само утежняват положението.

Отчаяният човек няма желание за нищо, включително и да се бори със злото. Затова в мрачната атмосфера разцъфтяват гнева, завистта, ревността, обидата и много други.
А децата са радостта в живота ни – колко е лесно да ги разсмееш! Даже децата-меланхолици, попадайки във весела и доброжелателна компания, се променят – стават много по-общителни и открити. Смеейки се, децата лесно се освобождават от страхове, обиди и капризи. Смехът защитава човека – прави го по-силен и неуязвим. Затова умението да се усмихваш е от особено значение сега – когато нараства процентът на детските неврози и нашите деца се нуждаят от психическа подкрепа.
При децата и възрастните представите за смешно са различни. Откъде идват недоразуменията? На какво се смеят децата когато гледат анимационни филмчета? Героят паднал в локва, седнал встрани от стола, ударил се в стълб, сплескал се на палачинка… Възрастните се мръщят, когато чуват детския смях в тези, не дотам приятни ситуации. Някои родители даже упрекват децата си в жестокост.
Всъщност това не е проява на жестокост, а неразвито чувство за хумор. Децата се смеят на неочакваната ситуация. Все още не са се научили на състрадание към другите. Задача на възрастните е да научат децата да различават смешното от садистичното.
Ние, възрастните също се смеем на подобни ситуации, но завоалирани в по-сложна форма.
При четенето на книги, децата често пропускат пасажи, които биха предизвикали усмивки у възрастен, а в същото време се смеят на неправилно произнесени от героя думи.
Чувството за хумор се формира сравнително късно у децата. И то ( както напр. естетическият вкус или грамотността) трябва да бъде развивано.

http://www.woman.ru

Оставете коментар

↑ нагоре ↑